28. februar 2020
Baselworld utsatt til januar 2021

For første gang på 102 år

Baselworld 2020 har som følge av coronaviruset blitt utsatt. 

Baselworld, Sveits eldste og største klokkemesse, som har blitt holdt hvert år siden 1917, vil ikke bli holdt i år. Showet har blitt utsatt til januar 2021 på grunn av koronaviruset, kunngjorde showarrangører i dag.

Showet skulle etter planen holdes fra 30. april til og med 5. mai. Det vil nå bli holdt fra 28. januar til 2. februar 2021.

Avgjørelsen kommer i kjølvannet av en kunngjøring i dag av sveitsiske myndigheter som forbyr alle store offentlige og private begivenheter i landet på grunn av koronaviruskrisen. Forbudet er i kraft fram til 15. mars, men med forbehold om fornyelse.

«Vi beklager dypt å måtte utsette på grunn av koronavirus,» sa administrerende direktør Michel Loris-Melikoff i en uttalelse. Men uttalelsen fortsatte, «Etter dagens offisielle forbud mot store offentlige samlinger, som betydde direkte konsekvenser for showet, hadde Baselworld ikke noe annet alternativ enn å ta en beslutning, da alle forberedelser, spesielt bygging i hallene og tribunene var planlagt å starte neste uke. «

Avgjørelsen kommer på slutten av en voldsom uke da Sveits offisielle antall coronavirus tilfeller gikk fra ingen til 15, og antallet mistenkte tilfeller hoppet til mer enn 100. Mange av dem var i Basel og Bern, Sveits tredje og fjerde største byer henholdsvis ifølge Sveits føderale kontor for folkehelse.

Som et resultat torsdag kunngjorde FHH (Foundation High Horology), arrangør av SIHH-showet (omdisponert som Watches & Wonders Geneva i år), og en 30-årig rival til Baselworld, at det ville avlyse showet.

Den avgjørelsen satte solid fokus på MCH Group, det Basel-baserte showfirmaet som eier Baselworld. WWG var den tredje store urbegivenheten som ble avlyst i år på grunn av koronavirusskrekket. I februar avlyste Sveits Swatch Group og Japans Grand Seiko, begge tidligere Baselworld-utstillere, spesielle arrangementer de hadde planlagt for detaljkunder og presse for neste uke i henholdsvis Zürich og Tokyo.

Baselworld, som ble født under første verdenskrig og som har blitt holdt årlig gjennom store globale kriser som andre verdenskrig (1939-1945) og SARS-epidemien (2003), hadde håpet at den kunne gi et grep om showet. Selv da merker som Bulgari og Citizen Watch trakk seg ut av showet i februar på grunn av den økende epidemien i coronavirus, nølte Baselworld-ledelsen med å trekke pluggen. De kunngjorde at de overvåker situasjonen nøye med borgerlige myndigheter, og at showet fortsatt var på.

Til syvende og sist var det beslutningen fra borgerlige myndigheter som tvang utsettelsen.

«Ved å utsette showet til januar 2021 har vi funnet en løsning som gjør det mulig for industrien og alle våre kunder å unngå å miste et helt år og samtidig tilbakestille kalenderne for begynnelsen av året, en periode som er gunstig for presentasjon av deres nye produkter, nye trender og ordretaking, ”sa Loris-Melikoff.

«Denne utsettelsen vil også gi Baselworld muligheten til å fortsette å utvikle og bringe nye formater og løsninger samt forbedringer av det nye konseptet vi foreslår.»