28. juli 2021
Test av Omega Seamaster 300m

Når Omega lanserer en ny og oppdatert versjon av sin mest populære dykkerklokke velger selskapet en kompromissløs, tøff og samtidig elegant retning for Seamaster 300m serien som utgjør en totalpakke få andre produsenter klarer å tilby. 

Omega Seamaster 300m på håndleddet

Seamaster 300m kommer med valg om lenke eller gummirem. Begge deler holder svært høy kvalitet og bærekomfort. Foto: Klokkertro.no

Omega Seamaster 300m ble først lansert i 1993 og har siden lansering vært utgitt i en rekke ulike versjoner. Dette inkluderer alt fra enkle batteriklokker (quartz) til de verdenskjente «James Bond» variantene båret av både Pierce Brosnan i tre ulike referanser og Daniel Craig. Gjennom årene har Seamaster 300m blitt en ikonisk klokke som mange samlere og nye entusiaster ønsker som en del av samlingen.

Pierce Brosnan med sin tidligere utgave Omega Seamaster. Foto: OMEGA

Forrige utgave av Seamaster 300m som ble tatt ut av produksjon i 2018 var en svært populær diver fra merket. Etter at siste klokke ble solgt fra forhandler har prisene gått opp for pent brukte utgaver av modellen. Da den enda var i salg kunne den gjerne kjøpes for kr. 22 – 26.000 (nypris ca. kr. 35.000), mens du i dag gjerne må ut med rundt kr. 30.000 på annenhåndsmarkedet. Denne modellen av Seamaster 300m var tilgjengelig i ulike utgaver med henholdsvis blå eller sort skive og bezel. Klokken hadde keramisk bezel, en speilblank skive med dyp farge og et ETA-urverk (kaliber 2500). For dem som ikke er kjent med ETA er dette en samleprodusent av høykvalitets urverk som du finner i en rekke ulike klokker fra mange ulike produsenter.

Kaliber 8800

Det skader ikke med innsyn til urverket når Omega har dekorert skikkelig. Foto: Klokkertro.no

Til sammenligning kommer den nye modellen av Seamaster 300m som ble lansert i 2018 med betydelige oppgradering fra forrige versjon. Klokken koster nå en del mer enn den forrige modellen, men for de ekstra pengene får du nå en klokke som er mer eller mindre kompromissløs i sin utførelse. ETA-urverket er byttet ut med et in-house urverk fra Omega som garanterer svært høy grad av presisjon med lite avvik per døgn. Dette urverket er et Co-Axial Master Chronometer sertifisert urverk (kaliber 8800). Sertifiseringen betyr at urverket er testet under harde forhold hvor produsenten garanterer for lavt avvik per døgn til tross for blant annet store elektromagnetiske påkjenninger (inntil 15.000 gauss). Klokken kommer med fem års garanti og urverket har en gangreserve på 55 timer.

Klokken har keramisk bezel, og kommer nå også med nydelige keramiske skiver i blå, sort eller hvit. Bølgene er tilbake, dato er diskre plassert nederst og du får nå innsyn til urverket bak. Kombinert med en oppdatert lenke som nå har integrert mikrojustering som du kan benytte på farten får du en totalpakke fra Omega som er vanskelig å slå. Du har nå muligheten til å velge enten lenke eller rem i gummi når du kjøper klokken. Dersom du tenker å ha begge deler, anbefales det å kjøpe klokken med lenke og heller kjøpe remmen etterpå. Dersom du gjør det motsatt vei pleier det som oftest å bli noe mer kostbart. Remmen er blant de mest komfortable remmene du finner på markedet i dag. Her får du myk og solid gummi som gjør at klokken sitter svært godt og komfortabelt på håndleddet.

Omega Seamaster alle farger

Du har et rikelig utvalg alternativer hvis du vurderer Seamaster 300m. Foto: HODINKEE

Seamaster 300m kommer som de fleste andre ikke limiterte modellene fra Omega i en nydelig og solid boks i tre som bare underbygger en svært god kvalitetsfølelse fra merket. Her har mange andre produsenter noe å lære av Omega.

Rask unboxing og test av klokken på håndleddet. Video: Klokkertro.no

Av kritikerne er det et par ulike ting som gjerne trekkes frem som negativt med klokken. Dette er blant annet økningen i størrelse fra 41mm til 42mm og plassering av HEV (Helium Escape Valve) som er en ekstra «kronen» du ser like over «50» på bezelen. HEV benyttes for å frigjøre helium under store trykkforskjeller dersom man dykker dypt, og er derfor ikke noe mange kommer til å benytte seg av i det daglige. Vi kan nok trygt anta at de fleste som kjøper divere stort sett ikke dykker så veldig dypt. Lenken kritiseres også for å ha en noe utdatert 90-talls stil, og lenken blir heller ikke smalere rundt håndleddet, men holder 20mm hele veien.

Det som noen kritiserer Seamaster 300m for er for oss det som gjør klokken så stilig i utgangspunktet. Lenken og plasseringen av HEV er to ting som nettopp gjør Seamaster 300m så gjenkjennbar og attraktiv for mange. Dette er to ting som er med på å underbygge det ikoniske designet på klokken. Dersom du kjøper en Seamaster 300m gjør du et veldig godt kjøp, og vi anbefaler å ta en runde på bruktmarkedet for å se hvor mye du eventuelt kan spare på å kjøpe en pent brukt modell. Det kan også være lurt å høre litt rundt hos ulike forhandlere for å undersøke om du kan få noen prosenter rabatt dersom du velger å kjøpe ny.

OPPSUMMERING

Omega Seamaster 300m er 300m vanntett, med skrudd krone og med innsyn til urverket bak. Klokken selges med enten lenke eller rem av gummi. Urverket er et Master Chronometer (METAS) sertifisert in-house urverk (kaliber 8800). Dette gir klokken en gangreserve på 55 timer. 

Pris hos norsk forhandler kr. 52.900 (gummi) eller 56.400 (lenke).  

  • Design 90% 90%
  • Bærekomfort 80% 80%
  • Kvalitet 90% 90%
  • Urverk 100% 100%
  • Pris 80% 80%

Klokkertro score

9/10

Med score 9/10 anbefaler vi denne klokken varmt til deg som vurderer kjøp. Du får en totalpakke som få andre produsenter i denne prisklassen klarer å tilby.